Arhiv novic

Arhiv novic

V Evropskem parlamentu zagnali zavezništvo za zeleno okrevanje

V Evropskem parlamentu je na pobudo Pascala Canfina, francoskega evropskega poslanca, ki predseduje odboru Evropskega parlamenta za okolje in javno zdravje, zaživelo evropsko zavezništvo za zeleno okrevanje.

Poleg nekaterih ministrov EU zavezništvo združuje tudi 79 evropskih poslancev iz vsega političnega spektra, 37 izvršnih direktorjev, 28 poslovnih združenj, evropsko konfederacijo sindikatov, 7 nevladnih organizacij in 6 mislišč.

Do zagona zavezništva za zeleno okrevanje je prišlo nekaj dni po tem, ko je 13 okoljskih ministrov EU sprožilo apel, naj se evropski zeleni dogovor postavi v središče načrta za okrevanje EU po pandemiji koronavirusa, je zapisal EurActiv.

Podpisniki zavezništva pravijo, da »pozdravljajo izjavo evropskih voditeljev, v kateri pravijo, da bodo storili ‘vse, kar je potrebno’, da se spopadejo s socialnimi in gospodarskimi posledicami te (s koronavirusom povezane finančne; opomba avtorja) krize. Kar pa je pomagalo v primeru finančne krize leta 2008, morda ne bo zadostovalo za premagovanje te krize. Gospodarsko okrevanje bo mogoče le z velikimi naložbami za zaščito in ustvarjanje delovnih mest ter podporo vsem podjetjem, regijam in sektorjem, ki trpijo zaradi nenadne zaustavitve gospodarstva«.

Vendar pa »morajo te velike naložbe sprožiti nov evropski ekonomski model: bolj prožen, bolj zaščiten, bolj suveren in vključujoč. Vse te zahteve je mogoče najti v gospodarstvu, ki temelji na zelenih načelih«.

Toda pri zavezništvu ne gre za to, da bi »ustvarili novo gospodarstvo iz nič. Vsa orodja in številne nove tehnologije že imamo. V zadnjih desetih letih so bili doseženi ogromen napredek v večini tranzicijskih sektorjev ter pri razvoju novih tehnologij in vrednostnih verig in dramatično zmanjšanje stroškov prehoda (med drugim na področjih obnovljive energije, brezemisijske mobilnosti, agroekologije, energetske učinkovitosti itd.). Pred desetimi leti so bila vozila brez emisij le prototip. Pred desetimi leti je bila vetrna energija trikrat dražja, kot je danes, sončna energija pa sedemkrat dražja. Pred desetimi leti nismo izvajali obnov stavb, ki bi pokazale, da je to donosno«.

Podpisniki trdijo, da so »zavezani ponuditi potrebne naložbene rešitve, usklajene s podnebnimi obveznostmi, za oživitev gospodarstva po krizi«.

Pozivajo, naj »svetovno zavezništvo političnih odločevalcev iz različnih strank, poslovnih in finančnih voditeljev, sindikatov, nevladnih organizacij, mislišč, zainteresiranih strani podpre in sproži ustanovitev zelenih naložbenih paketov, ki delujejo kot pospeševalci prehoda na podnebno nevtralne in zdrave ekosisteme«.

Poziv k zelenemu okrevanju najdete TUKAJ.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
322
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice