Arhiv novic

Arhiv novic

Koronavirusna kriza lahko povzroči 5-odstotni padec emisij CO2 iz fosilnih goriv

Globalne emisije ogljika iz industrije fosilnih goriv bi se lahko letos zmanjšale za rekordnih 2,5 milijarde ton ali za približno 5 odstotkov na najnižje ravni v približno desetletju, saj je pandemija koronavirusa sprožila največji do sedaj zabeležen upad povpraševanja po fosilnih gorivih, poroča angleški Guardian.

Pred tem so podnebni strokovnjaki pričakovali, da se bodo svetovne emisije ogljika iz fosilnih goriv in proizvodnje cementa v letu 2020 povečale s 36,8 milijarde ton ogljikovega dioksida, kolikor so znašale lani.

»Pričakuje se, da bo zaradi omejitev pri potovanjih, delu in v industriji, do katerih je prišlo zaradi koronavirusa in kakršnih še ni bilo, svetovni energetski sistem samo letos ‘lažji’ za milijarde sodčkov nafte, trilijone kubičnih metrov plina in milijone ton premog,« kažejo podatki, ki jih je objavil Guardian. Po pisanju britanskega časnika bi to povzročilo največji padec emisij CO2 v industriji fosilnih goriv doslej, ki bi samo v enem letu presegel padce emisij, ki so jih sprožile največje recesije zadnjih 50 let skupaj.

Ob tem pa je direktor Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol opozoril, da na ta velik upad emisij iz fosilnih goriv ne smemo gledati kot na podnebno zmago. Birol je poudaril, da se lahko zgodi - če vlade v novih svežnjih gospodarskih spodbud ne bodo sprejele pravih ukrepov za podporo čisti energiji -, »da bo ta padec z oživitvijo gospodarstva izbrisan«, ko bo kriza s COVID-19 spet pod nadzorom, poroča Guardian.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
338
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice