Arhiv novic

Arhiv novic

CER pozval k nacionalnemu zavezništvu za zeleno okrevanje

Slovenija za spopad z ekonomskimi učinki epidemije koronavirusa potrebuje načrt za oživitev gospodarstva, ki bo moral biti oblikovan tako, da bo hkrati reševal tudi globalni izziv podnebnih sprememb, menijo v Centru energetsko učinkovitih rešitev (CER). Pozvali so k nacionalnemu zavezništvu za zeleno, pametno in tehnološko napredno Slovenijo.

»Obsežne predvidene naložbe v zelenem dogovoru se morajo v prihodnosti ohraniti. Sprožiti morajo nov ekonomski model tudi na nacionalni ravni, ki mora biti prožnejši, odpornejši in bolj suveren. Podpirati mora prehod iz obstoječih netrajnostih vzorcev gospodarske dejavnosti, ki bodo ustvarjala delovna mesta z dodano vrednostjo. Temeljiti mora na zelenih in krožnih načelih ter na digitalizaciji. Spodbujati mora trajnostne gospodarske dejavnosti, ki bodo ustvarjala delovne mesta z dodano vrednostjo. Finančni tokovi morajo biti usmerjeni v zelene naložbe in priložnosti, da ne bodo več podpirali visokoogljičnih investicij. Tak zeleni načrt za oživitev gospodarstva je sicer mogoče uveljaviti na nacionalni ravni, a mednarodno sodelovanje bo učinke načrta pomembno okrepilo. Sovpadanje krize zaradi koronavirusa s podnebnimi in okoljskimi težavami je zato velika priložnost,« pravijo v CER.

Pojasnjujejo, da poziv k nacionalnemu zavezništvu »predstavlja temelj za sistemsko vzpostavitev ukrepov in konkretnih predlogov različnih deležnikov za #zelenookrevanje, ki bodo vodili k vzdržnemu, konkurenčnemu in odpornemu gospodarstvu«.

S pozivom želijo spodbuditi:

 

 • da je tretji paket ukrepov usmerjen v zeleno okrevanje gospodarstva,
 • da se nacionalno zavezništvo usmeri v zeleno, pametno in tehnološko napredno Slovenijo,
 • da nacionalno zavezništvo izraža podporo zelenemu dogovoru EU,
 • da se za predsedovanje Slovenije Svetu EU uveljavi sistemski pristop ter močna in jasna agenda za zeleno gospodarstvo,
 • da Slovenija do leta 2023 pripravi celostno nacionalno strategijo razvoja v podnebno nevtralno družbo do leta 2050 in se aktivno vključi v izvajanje evropskih in mednarodnih pobud in programov za zmanjšanje podnebnih sprememb in prilagoditev nanje.
»Novega gospodarskega modela nam ni treba ustvariti od začetka. Imamo že številna orodja in tehnologije. V zadnjih desetih letih je bil dosežen pomemben napredek v številnih sektorjih na področju razvoja novih tehnologij in vrednostnih verig ter na področju zmanjšanja porabe energije, uporabe obnovljivih virov energije in večje energetske učinkovitosti,« še poudarjajo v CER.

Trenutno je k pozivu pristopilo že 30 podjetij in organizacij. Med prvimi podpisniki poziva so (po abecedi): AV Living Lab, Blockhapp, Bisnode, BTC City, Circular Change, ELES, EN-LITE, Gartner arhitekti, Institut Jožef Stefan, Jadek & Pensa, Jelovica, Jems, Knauf Insulation, Lapp, Lokalna energetska agencija Gorenjske, LOTRIČ Meroslovje, Lumar IG, Mik Celje, Montel Energetika.NET, NLB, Petrol, Plastika Skaza, Porsche Slovenija, Proinco, Resalta, Slovenijales, SmartIS, Termo Shop, Velux, Združenje Manager.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
240
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice