Arhiv novic

Arhiv novic

V pobudi za ozelenitev gospodarstva po pandemiji koronavirusa tudi Slovenija

Slovenija se je pridružila skupni pobudi držav EU za ozelenitev gospodarstva po pandemiji koronavirusa. S tem se je število držav, ki menijo, da bi moral biti evropski zeleni dogovor (Green Deal) v središču okrevanja evropskega gospodarstva, povečalo na 17.

»Že ob objavi zelenega dogovora, ki ga je Evropska komisija poimenovala kot osrednja razvojna strategija EU oziroma načrt, so bile opredeljene smeri, kako bo EU pristopila k rasti in konkurenčnosti EU in nacionalnih gospodarstev,« so sporočili z ministrstva za okolje in prostor (MOP).

»Po nastopu pandemije in zavedanju nujnosti reševanja njenih posledic za ponovno vzpostavitev evropskega gospodarstva mora biti zeleni dogovor pomemben vidik pri načrtovanju okrevanja evropskega gospodarstva in načrta za okrevanje. Trajnostne investicije za zagon gospodarstva, krožno gospodarstvo in digitalizacija bodo pri tem igrali pomembno vlogo. Zato je treba podati zagon trajnostnim naložbam, ki bodo prispevale h konkurenčnosti gospodarstva tako na EU kot tudi na globalni ravni, hkrati pa tudi k zmanjševanju emisij ter soočanju s posledicami podnebnih sprememb,« pravijo na MOP.

Na ministrstvu, ki ga vodi Andrej Vizjak, poudarjajo, da si morajo države članice EU bolj kot kdajkoli doslej »prizadevati za solidarnost in sodelovanje, tako pri iskanju izhoda iz pandemije in okrevanju gospodarstva, kot pri iskanju sinergij in mostov, povezanih z okoljem, trajnostnim razvojem in podnebnimi spremembami«.

»Evropski načrt za okrevanje je zato dobra priložnost za vključevanje trajnostnih ukrepov iz zelenega dogovora za nova delovna mesta, ponovni zagon EU gospodarstva in trajnostni razvoj na najbolj stroškovno učinkovit način. Med drugim mora tudi cilj podnebne nevtralnosti do leta 2050, ki so ga lansko leto potrdili voditelji držav in vlad, ostati naše dolgoročno vodilo, če želimo zagotavljati predvidljivo in stabilno okolje za načrtovanje naložb in okrevanja našega gospodarstva,« dodajajo na MOP.  

Pobudo so poleg Slovenije podprle še Avstrija, Slovaška, Danska, Finska, Italija, Nemčija, Francija, Latvija, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Španija, Švedska, Grčija, Irska in Malta.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
224
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice