Arhiv novic

Arhiv novic

Evropski ukrepi za oživitev gospodarstva bodo povezani z zelenim prehodom

Frans Timmermans, podpredsednik Evropske komisije, zadolžen za evropski zeleni dogovor, je nedavno predstavnikom Evropskega parlamenta zagotovil, da bodo ukrepi za oživitev gospodarstva po koronakrizi, povezani z zelenim in digitalnim prehodom, poroča EurActiv. »Vsak evro, ki ga bomo vložili, mora biti investiran v nove gospodarske strukture in ne v stare. Slednjemu se moramo izogniti za vsako ceno,« je Timmermans dejal predstavnikom odbora za okolje v Evropskem parlamentu.

Evropska komisija trenutno pripravlja načrt za oživitev evropskega gospodarstva, predlagani »načrt za okrevanje« pa pravi: »Zelena tranzicija in digitalna preobrazba bosta igrali osrednjo vlogo pri ponovnem zagonu in modernizaciji našega gospodarstva. Evropska unija potrebuje naložbeni napor v obliki Marshallovega načrta, da spodbudi okrevanje in modernizacijo gospodarstva. To pomeni ogromne naložbe v zeleni in digitalni prehod ter krožno gospodarstvo.«

Medtem pa so nekateri poslanci Evropskega parlamenta pozvali, da naj se zaradi pandemije koronavirusa izvajanje nekaterih okoljskih zakonov ustavi in da naj se sprejemanje novih okoljskih zakonov odloži. Enako zahtevo je izrazilo tudi več gospodarskih združenj.

Timmermans je sicer še dejal, da bi lahko EU postavila določene zelene pogoje v primeru sprejemanja shem za zamenjavo starejših avtomobilov za novejše, kot del naporov za oživitev povpraševanja po vozilih po poteku pandemije. Evropska komisija se sooča s pozivi proizvajalcev avtomobilov po sprejetju spodbud za povečanje prodaje vozil, saj je prodaja vozil zaradi pandemije precej padla. Medtem politiki, vlagatelji in drugi pritiskajo na EU, naj z zelenimi naložbami ponovno zažene gospodarsko rast in hkrati tako uresničuje podnebne cilje. »Dodajanje zelenih pogojev k shemam zamenjave starih, manj varčnih vozil z novejšimi vozili bi pomagalo avtomobilskim tovarnam in hkrati odstranilo avtomobile, ki najbolj onesnažujejo, z evropskih cest,« je po poročanju EurActiva še dejal Timmermans.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
236
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice