Arhiv novic

Arhiv novic

Največji kompleks vetrnih elektrarn na Hrvaškem v zaključni fazi

V naši sosednji državi intenzivno zaključujejo projekt izgradnje največjega kompleksa vetrnih elektrarn na Hrvaškem do sedaj.

Gre za kompleks vetrnih elektrarn Korlat s skupno priključno močjo 58MW, ki se nahaja v bližini mesta Benkovac, investitor pa je hrvaško podjetje Hrvatska elektroprivreda (HEP Group).

Skupaj bo postavljenih 18 vetrnic razporejenih na območju ki se razteza na območju velikem okoli deset kvadratnih kilometrov. Stolpi vetrnic bodo visoki 114 metrov, premer rotorjev pa bo 131 metrov.

Pričakovana proizvodnja je 170GWh električne energije na leto, kar zadostuje za energetske potrebe okoli 50.000 gospodinjstev.

Pomembno je poudariti da kompleks vetrnih elektrarn Korlat ni bil zgrajen z upoštevanjem garantirane najnižje ali subvencionirane odkupne cene, temveč je bila ekonomska upravičenost investicije izkazana že na podlagi gibanja tržnih cen električne energije.

Z rednim obratovanjem bo kompleks vetrnih elektrarn Korlat pričel letos v mesecu avgustu.

Omenjena investicija je lep primer potenciala uporabe obnovljivih virov energije v naši neposredni soseščini.

Vir: https://www.hep.hr/

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
279
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice