Novice

Novice

EU inovativnim podjetjem dodelila 148 milijonov evrov za podporo okrevanju

Evropska komisija bo prek pilotnega programa Pospeševalec Evropskega sveta za inovacije (EIC) 36 inovativnim podjetjem dodelila skoraj 166 milijonov evrov za boj proti pandemiji koronavirusa. Poleg tega bo več kot 148 milijonov evrov dodelila dodatnim 36 podjetjem, ki bodo prispevala k načrtu okrevanja za Evropo.

Dodatnih 36 podjetij, ki bodo podpirala načrt okrevanja za Evropo, bo delovalo v več sektorjih in projektih, na primer za razvoj močnejših in višjih vetrnih elektrarn iz lesenih modulov, ki imajo potencial za znatno zmanjšanje stroškov vetrne energije, sistema proizvodnje organskih gnojil ter rešitve na podlagi blokovnih verig, ki bo proizvajalcem omogočala trajnostno recikliranje, so sporočili iz Komisije.

Zagonska podjetja in MSP, izbrana za podporo, prihajajo iz 16 držav, vključno z 12 državami članicami EU, Združenim kraljestvom in tremi pridruženimi državami.
 
Poleg tega je 818 podjetij, ki tokrat zaradi proračunskih omejitev niso dobila financiranja, prejelo pečat odličnosti. Gre za priznanje pomembnosti njihovega predloga, ki naj bi podjetjem pomagalo, da bodo lažje pridobila podporo iz drugih virov financiranja.

»Velik talent in prodorne zamisli inovativnih evropskih podjetij nam dajejo upanje. Z večjo podporo Evropskemu svetu za inovacije bomo sprostili njihov potencial, da bi se lahko bolje spopadli s koronavirusom in podprli okrevanje. EIC se je hitro odzval na krizo zaradi koronavirusa ter dokazal prožnost in učinek financiranja EU,« je ob tem dejala komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
15. junij 2020
425
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice