Naprave za hlajenje

Naprave za hlajenje

Naprave za hlajenje

Naprave za hlajenje

Klimatske naprave

Hlajenje prostorov s pomočjo klimatske naprave je razmeroma ugodno in enostavno. Moč klimatske naprave se določi z izračunom in sicer tako, da se volumen prostorov, ki jih nameravamo hladiti, pomnoži s 25 W/m3. Pri nakupu klimatske naprave je potrebno imeti v mislih, da je ta preizkušena in energetsko učinkovita, kar nam povedo energijski razredi A, A+, A++ ali celo A+++. Če se želimo s klimatsko napravo tudi ogrevati, je potrebno kupiti invertersko napravo. Pri inverterski klimatski napravi je potrebno biti pozoren na sezonsko grelno število SCOP, ki naj bo večje od 3,4, in sezonsko hladilno število SEER, ki naj bo višje od 5,1. Čim višji sta omenjeni števili, tem nižji bo strošek za ogrevanje ali hlajenje.

Toplotna črpalka

Toplotne črpalke poleg ogrevanja nudijo tudi možnost hlajenja. Obstajata dve vrsti hlajenja in sicer aktivno in pasivno. Glede na hladilne elemente ločimo kondenzirajoče hlajenje (ventilatorski konvektorji) in nekondenzirajoče hlajenje (stropno, stensko in talno hlajenje).

O pasivnem hlajenju govorimo takrat, ko se objekt hladi s hladom zemlje ali podtalnice, ob tem pa kompresor miruje, kar pomeni, da se pri tem hlajenju ne porablja elektrika. Energija je potrebna samo za delovanje obtočne črpalke. Ta način hlajenja je najcenejši in skoraj brezplačen. Pri aktivnem hlajenju črpalka deluje reverzibilno in toplotna črpalka na ta način proizvaja hlad. Pri tej vrsti hlajenja je potrebno delovanje kompresorja, kar pomeni določeno rabo energije.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
11175

Varčujte

 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice